Göğüs ve Yumurtalık Kanserinde Erken Teşhis
Maria 38 yaşında, iki çocuk annesi, içki ve sigara kullanmayan, düzenli spor yapan, yediklerine dikkat eden ve son 15 yıldır de hep aynı aile hekimi tarafından düzenli takip edilen bir kadındır. Son altı ay içinde, çok ciddi bir hastalık riski ile karşı karşıya olduğunu anlayacaktır.
Bundan 5 sene önce Maria’nın kız kardeşine, şimdi 42 yaşında, erken evre meme kanseri tanısı kondu. Şansına, kanser yayılmamıştı ve şu anda sağlığı iyi durumda. Maalesef doktoru o güne kadar Maria’ya aile öyküsünü hiç sormamıştı.
Bir kaç ay once Maria bulunduğu yerden taşındı ve kendisini takip eden doktoru değişti. Yeni doktoru Maria’nın aile öyküsünü sorgulayınca kız kardeşinin meme kanseri hikayesini öğrendi. Yine aynı görüşmede, Maria’nın teyzesinin de 48 yaşında over kanseri nedeni ile öldüğü ortaya çıktı. Maria’nın yeni doktoru, onun ve kız kardeşinin “ailesel meme-yumurtalık kanseri sendromu” riski taşıdığını düşündü. Bu sendrom 800 kişide bir görülüp erken yaşlarda meme ve/veya over kanseri şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Doktorun tavsiyeleri ile, Maria ve kız kardeşi genetik testlerden geçtiler. Her iki kız kardeşinde, ailesel meme-yumurtalık kanseri sendromuna neden olan sorunlu BRCA1 genleri taşıdıkları ortaya çıktı. İkisi de şimdi bu risklerini en aza indirgeyecek kanıta dayalı koruyucu hekimlik planlarını öğrenip, kendilerine en uygun çözümü bulmaya çalışıyorlar.