İlk dokuz ay çok önemli!
Dokuz aylıkken motor becerilerini geliştirmekte yavaş olan bebekler, bilişsel gelişim açısından önemli ölçüde geri kalma olasılığı taşıyor.
İngiltere’de yaklaşık 15 bin çocuk üzerinde yapılan araştırmada, dokuz aylıkken motor becerilerini geliştirmekte yavaş olan bebeklerin, bilişsel gelişim açısından önemli ölçüde geri kalma ve 5 yaşına geldiklerinde söz dinlememe olasılıklarının daha fazla olduğu gözlendi.
Londra Üniversitesi Eğitim Enstitüsünün yaptığı araştırma çerçevesinde, 5 yaşına geldiklerinde bu çocuklara kelime haznesi, uzamsal akıl yürütme ve resimlerle ilgili birtakım testler yapıldı ve bu testlerin sonuçları, daha önceki yıllarda yapılan değerlendirmelerle karşılaştırıldı.
Araştırmada, 5 yaşındaki çocuklara yapılan testlerin sonuçlarıyla, bebeklerin sürünme gibi kaba motor gelişimi ve nesneleri parmaklarıyla tutma gibi ince motor gelişimini irdeleyen testlerdeki becerileriyle çok güçlü bir bağ bulunduğu görüldü.
Aynı zamanda 3 yaşındayken her gün kitap okunan çocukların, 5 yaşına geldiklerinde geniş bir konu haznesine sahip olabilecekleri ortaya çıktı.
Araştırmacılar, dokuz aylıkken yardımsız oturma, sürünme, ayakta durma ve ilk adımlarını atmayla bağlantılı kaba motor gelişimlerindeki dört dönüm noktasını aşmayı başaramayan çocukların, 5 yaşına geldiklerinde bilişsel beceri testlerinde ortalamanın 5 puan gerisinde olduklarını gözlemlediler.
Milliyet