28 yıldır farklı marka beyaz eşyanın tamirini yapan usta Ali Muzaffer Diker, birçok buzdolabının mikrop yuvası olduğunu söyledi.
Diker, bu iddiasını ispatlamak için de farklı markalardan seçtiği 10 adet buzdolabı parçasını Gaziantep Üniversitesi’nin Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nda inceletti. Diker’in üniversite laboratuvarına gönderdiği pervane ve hava filtrelerinden alınan örneklerin tümünde bakteri kolonizasyonu saptandı. Diker, “Bu sonuçlara göre buzdolaplarında mikroorganizmaların çoğaldığı ispatlandı.” dedi.
Buzdolabı iç yüzeyinde hava sirkülasyonunu sağlayan bazı bölümlerin antibakteriyel ürünlerle kaplanmadığına dikkat çeken Diker, buzdolaplarında ara bölme diye adlandırılan kısmın antibakteriyel olmayan strafordan yapıldığını söyledi. Diker, “Bu kısımda dolap soğuk hava sirkülasyon gerçekleştirebilmesi için yiyeceklerin üzerinden almış olduğu ısınmış havayı çekmek durumundadır. Ancak buraya dökülmesi çok muhtemel olan yiyecek kırıntılarının temizlenmesi mümkün değildir. Çünkü açılması söz konusu olmadığı gibi hiçbir no-frost buzdolabının kullanma kılavuzunda da temizlenmesi veya bu bölüme dikkat edilmesi ibaresi bulunmamaktadır.” dedi.
No-frost buzdolaplarının ara bölmelerindeki bakterilerin ancak işin uzmanı tarafından sökülüp görülebileceğini belirten Diker, “No-frost buzdolaplarının üst bölümünde bulunan ve hava sirkülasyonu için bırakılan yer straforla kaplanmış olup vatandaş tarafından temizlenmesi mümkün olmayan bir bölümdür. Yine bazı buzdolaplarının pervane kısımları temizlenilmesi kullanma kılavuzlarında belirtilmeyen bölümlerdir.” diye konuştu.
Gıdalardaki zararlı mikroorganizmalar insan sağlığının bozulmasına, zehirlenmelere hatta bazı durumlarda ölümlere yol açmanın yanında ciddi anlamda ekonomik kayıplar da verdiğini belirten Diker, “Buzdolaplarının pervane, hava filtrelerinden alınan örneklerin tümünde bakteri kolonizasyonu saptandı.” şeklinde konuştu. NURULLAH KAYA GAZİANTEP
Zaman