Site icon Kadının Fendi

Cildimizin Yapısı

Kırışık Nedir?

Kırışıklık aslında gözle görülebilen bir hasardır. Kırışıklar cilt içindeki hasarın yüzeye vurmuş kanıtlarıdır. Bu yaralar nasıl oluyor? Bunları kontrol edebilen ve kontrol edilemeyen faktörlerin neden olduğu yaşlanma sonucu oluşurlar. Yaşlanma faktörleri-kontrol edilebilen ve kontrol edilemeyen-cildin görünüşünü ve elastikiyetini etkiler.

Zamanla cildin bütünlüğü etkilenir, cilt kendini daha yavaş yeniler ve kendini onarma yeteneğini kaybeder. Kolejen üretimi azalır.elastin ağı gevşer,alt dermisteki kaslar laçkalaşır ve cilt esneyip tekrar eski durumuna gelemez.

Kırışıklık Nasıl Oluşur?

İnce çizgi 20-25 yaşları Yaş ilerledikçe derimizde bulunan kolejan ve elastin daha çok hasar görür ve kırışıklıklar görünmeye başlar.

15 Yıl sonra Kırışıklı öncesi 35-40 Yaşları arası Cildin doğal savunması sarsılır ve cilt hasarı birikimi başlar.

30 Yıl sonra kırışıklık 50-55 Yaşları Sonunda cilt derinden kırışır ve sağlıksız bir görünüm alır. Kolejen ve elastin çevresel stresten ciddi hasar görür.İnsan yaşlandıkça cildin kendini yenileme ve onarma süreci yavaşlar ve bu hasarı artık düzeltemez.

İfade Çizgisi Nedir?

İfade çizgileri her gün yaptığımız ortalama 15.000 yüz ifadesi sonucunda ortaya çıkar! Bu nedenle zamanla kaşları çatmak gülümsemek ve gözleri kısmak ciltte kalıcı izler bırakır, çünkü onarım süreci bozulmuştur.

İfade Çizgisi Nasıl Oluşur?

İfade çizgileri bizim”hayat çizgilerimiz olup normalde meydana gelen ilk çizgileridir. Bunlar genellikle alında, gözlerin arasında, göz köşelerinde ve ağız çevresinde ortaya çıkarlar. Bu “hayat çizgilerinin” tam olarak nasıl oluştuğunu daha yakından bulalım.

Cilt yapısını öğrenilmesi:

Kırışıklık aslında gözle görülebilen bir hasardır. Kırışıklar cilt içindeki hasarın yüzeye vurmuş kanıtlarıdır. Bu yaralar nasıl oluyor? Bunları kontrol edebilen ve kontrol edilemeyen faktörlerin neden olduğu yaşlanma sonucu oluşurlar. Yaşlanma faktörleri-kontrol edilebilen ve kontrol edilemeyen-cildin görünüşünü ve elastikiyetini etkiler.

Zamanla cildin bütünlüğü etkilenir, cilt kendini daha yavaş yeniler ve kendini onarma yeteneğini kaybeder. Kolejen üretimi azalır. Elastin ağı gevşer, alt dermisteki kaslar laçkalaşır ve cilt esneyip tekrar eski durumuna gelemez.

Cildin nasıl çalıştığının ve cilt tipinizin ne olduğunun, cilde nasıl bakım yapılacağını ögrenmeliyiz.

Cildimiz Hakkında Birkaç Gerçek:

Cildin üç tabakası vardır: Epidermis, dermis ve sub-dermis veya alt-dermis

Cilt vücudun en geniş organıdır.

Cilt ortalama 2 m2 bir alan kaplar ve ağırlığı 3 kg’a kadar ulaşılabilir.

Ortalama yetişkin bir insanın cildi 300 milyon cilt hücresinden oluşur.

Epidermis:

Bu, cildinizin yüzeyidir.  Burası dokunduğunuz, hissettiğiniz ve gördüğünüz alandır. Bu tabaka yanlızca ince bir kağıt tabakası kalınlığındadır, fakat cildin bütün bariyer özellikleri bu tabakada olup güneş ışığı, mikroplar, bakteriler, sıcak ve soğuğa karşı korunmayı bu tabaka sağlar.

Epidermisin en dış katmanına stratum corneum adı verilir. Stratum corneum yaklaşık 20 kat kalınlığında yassılaşmış hücrelerinden meydana gelmiştir. Her hücre nemli ve esnak kalması için hümektanlarla kaplanmıştır. Hümektanlar da nemli tutmak amacıyla özel lipidler tarafından çevrelenmiştir.

Epidermis ne yapar:

Güneşten, kirden ve bakteriden gelen zararın yönünü değiştiririr.

Vücut sıcaklığının düzene girmesine yardım eder.

Nem kaybının önlenmesine yardımcı olur.

Dermis:

Epidermis tabakasının altında dermis vardır, buna “gerçek cilt”denir. Bu tabaka cildin özelliğini ve canlılığını sağlar. Kolejan-cilde “elastikiyet” veren yay türü lifler buradadır. Kolajeni bir yataktaki yaylar gibi düşünün. Yaylar olmasaydı yatak kırılgan ve düz olurdu esnek olmazdı. Aynı şey cildiniz için de geçerlidir.

Burada birbirlerine gevşekçe örülmüş elastin lifler (polipeptid zincirleri) de vardır. Bu esnek bantlar cilde esneme ve esneyen cildi tekrar eski durumuna getirme yeteneği sağlar. ”Elastiklik”deyimi buradan kaynaklanmaktadır. Dermis aynı zamanda cildi esnek ve nemli tutan ter ve yağ bezleri de içermektedir.

Dermis ne yapar:

Epidermis nem temin eder.

Cildi sıkı tutan kolejan üretir.

Cildi esnek tutan elastin üretir.

Cildi esnek ve nemli tutan sebum(cilt yağı) üretir.

Alt dermis:

Alt dermis üçlünün destek tabanını oluşturur. Burada yağ hücreleriyle çevrelenmiş yaygın bir bağ dokusu ağı bulunur. Yüz hareketlerini kontrol eden kaslar da buradadır. Bu kaslar cilt yapısının desteklenmesinde önemli bir rol oynar. Bu kaslar zamanla zayıflayabilir, ifade çizgileri olarak tanımlanan çizgi ve kırışıklıkların oluşmasına yol açarlar.

Alt dermis ne yapar:

Cilde şeklini ve hatlarını verir.

Dış tabakaları tamponlar.

Cildi alt dokulara ve kaslara bağlar.

Alıntı

Exit mobile version