Sağlıklı Bebek 18 Ay ve 2 Yaş

Sağlıklı-bebek kontrolleri :18 aylık-2 yaş

Bebeğiniz artık daha düzenli büyüme ve gelişmesi süreci yakalamıştır. Bu yaşta yapılan düzenli ev kontrolleri ya da sağlıklı çocuk izlemleri; bebeğinizin başta yürüme ve dil gelişimi ve diğer nörolojik gelişimi açısından önemli ip uçları verecektir. Muayene sırasında , onların hareketsiz durmasını istediğinizde bunu sağlamak oldukça güçtür (ele avuca sığmayabilirler!)
Bu nedenle doktorunuzun yeterli ve uygun muayenesini sağlama için muayene öncesi bazı şeylere dikkat etmeniz yararlı olacaktır.Yeni yürümeye başlayan çocuğunuza kolayca çıkacak iki parçalı bir kıyafet giydirin. Muayenenin büyük bölümünde onu kucağınızda veya yakınınızda tutun. Bir veya iki tane aşina olduğu oyuncağı da yanınıza alın. Atıştırmalıklar da bu ziyareti atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Genel olarak sabah randevuları öğleden sonra randevularından daha iyidir. Muayenenin çocuğunuzun gündüz uykusu zamanına rastgelmesinden kaçının .

Bu ziyarette şunları bulabilirsiniz

Çocuğunuz tartılır. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun motor mental gelişimi, dil gelişimi bireysel ve sosyal gelişimi ve duygusal büyümesi hakkında fikirler alacaksınız.

Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun gelişiminin yaşına uygun olup olmadığı konusunda kuşkularınızı hekiminizle tartışabilirsiniz

Çocuğunuza, bazı kısıtlayıcı ya da özendirici disiplin kuralları koyup koyamayacağınız hakkında konuşabilirsiniz.

Sağlık danışmanınız “zorlu iki yaş” la başa çıkma hakkında sahip olabileceğiniz sorulara yanıt verebilir.

Konuşma boyunca tuvalet eğitimi, kreş sorunları, ne zaman kreşe başlatabileceğiniz ya da çocuk bakımını görüşebilirsiniz.

Konuşulabilecek diğer şeyler:

Bebeğinizi son kontrolden bu yana başka herhangi bir hekim gördü mü? Eğer gördüyse niçin gördü? Bu kontrolün sonucu neydi ve herhangi bir ilaç veya tedavi verildi mi?

Bebeğinizin motor gelişimi nasıl? Bebeğinizin yürüme, koşma ve tırmanma becerileri nasıl? Geriye doğru yürüyebiliyor mu?

Dil gelişimi nasıl? Hangi sözcükleri kullanabiliyor?

Bebeğiniz “Ayakkabılarını al” veya “Bana bir bebek bezi getir” gibi tek adımlı emirleri anlıyor mu? Bebeğiniz bir kitaptaki resimlere bakıyor mu?

Bebeğiniz nasıl oyun oynuyor? Bir çocuğun oynama tipi bize onun kavramsal kabiliyetleri hakkında bilgi verir. Ev işlerini taklit ediyor mu? Blokları üst üste dizebiliyor mu?

Bebeğiniz “hayır” demeye ve öfke nöbetleri geçirmeye başladı mı? Bunlar duygusal ve kavramsal büyümenin iyi işaretleridir.

Bir topa vurabiliyor mu? Her iki ayaklarını ve tek seferde ayaklarından birini kullanarak merdivenden inip çıkabiliyor mu?

Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz en azından ilk başlarda, yabancıların yanında utangaç mı?

İki adımlı emirleri izleyebiliyor mu?

Yukarıdaki listeden neler hakkında konuşabileceğiniz tam olarak bebeğinizin yaşına ve gelişimsel aşamasına bağlıdır.

Bunu konuşun

Anne ve babaların çoğu, bu yaşta üç şey hakkında endişelenmektedir: diyet, disiplin ve çocuklarını yatırmak. Bu kafa karıştırıcı ve sorunlu durumların tümü bebeğinizin gelişen bağımsızlık hissiyle ilgilidir. Genel olarak bu tür durumlar çocuğunuza özgü olacak ve bir bebekten diğerine fark gösterecektir. Bu nedenle doktorunuzla konuşurken diğer yaşıtları ile çocuğunuzu birebir karşılaştırmamaya özen gösteriniz. Diğer endişeler sert öfke nöbetleriyle nasıl başa çıkılacağını ve çocuğunuzun yemek yemesini nasıl sağlayacağınızı içerebilir.

Diyet. Sağlık danışmanınızın çocuğunuzun bugünlerde neler yediğini bilmesine izin verin

Bebeğinize yeterli ve dengeli besin veriyorsanız, kilo artışı muhtemelen uygundur.. İştah ve büyüme hızı yürümeye başladığı yıllarda azalacaktır.

Disiplin. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzu kontrol etmek zorsa sağlık danışmanınızın bunu bilmesine izin verin. Çocuğunuzu disiplin altına alırken hangi adımları atacağınızı tartışın – ne işe yarıyor ve ne yaramıyor konuşunuz.

Uyku. Uyku sorunları bu yaşta yaygındır. Çocuğunuzun uyku biçiminin en azından son üç için günlüğünü tutun ve bunu da ziyarete giderken yanınıza alın. Sağlık danışmanınız size çözümler önerebilir. (Belli saatte yatması, tok olması, yatmadan önce sakin bir ortam sağlanması, uygun yatağın seçilmesi, oda sıcaklığının uygunluğu vs) Yatakta biberon almasına izin vermeyin. Öte yandan çocuğunuzun uykusunun erişkin uyku süresi ve biçiminden farklı olduğunu hiç unutmayın.

Eğer çocuğunuz diğer çocuklarla zaman geçirirken aşırı şekilde korkuluysa ve/veya zorluk çekiyorsa doktorunuzdan tavsiye isteyin.

Çocuğunuz bir kağıda boyalarla nasıl karalama yapılacağını bilmiyorsa bunu söylemek isteyebilirsiniz. Çocukların çoğu bu yaş civarında kaba bir daire çizebilir. Bu durum çocuğunuzun ince el becerileri hakkında bilgi verecektir

Çocuk büyütmek size büyük bir mutluluk verebilir fakat her ebeveynin bildiği gibi, çok da zordur. Eğer gerildiğinizi hissediyorsanız bunu sağlık danışmanınız ile konuşun
Eğer şunları yapıyorsanız bu çok çok önemlidir:Kontrolünü kaybettiğinizi hissediyorsanız.

Kontrolünüzü kaybettiğinizi hissettiğinizde çocuğunuza vuruyorsanız

Çocuğunuzda bir iz veya morluk bırakıyorsanız.

Bunlar çocuk istismarı bulguları olacaktır

Büyüyen bir çocukla birlikte yüz yüze geldiğiniz zorluklarla başa çıkmanızda size yardımcı olabilecek pek çok program vardır.

Konuşun!

Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzda, muhtemelen incik kemiklerinin üzerinde morarmalar ve kafasında şişlikler görülecektir. Fakat çocuğunuzun vücudunun herhangi bir yerinde, mantıklı bir şekilde açıklanamayan morluklar ya da izler varsa bu konuyu hekiminizle tartışmalısnız. Eğer çocuğunuzun yaralanması hakkında herhangi bir endişeniz varsa sağlık danışmanınıza hemen söyleyin. Onlar şişliklere ve morluklara bakıp bunların normal aktivitelerden kaynaklanıp kaynaklanmadıklarını söyleyecektir. Bunu herhangi bir çocuk bakıcısının bebeğinize bakmaya başlamasından önce yapın.

Olabilecek herhangi bir endişenizi sorun.Şunlar gibi:

Bebeğinizin gözleri arada bir bile olsa şaşı oluyorsa

Bebeğiniz nesneleri görmek için çok yakınına gidiyorsa, özellikle ailenizde erken zamanlarda görme bozukluğu varsa

Bebeğiniz özellikle ışığa veya sese hassas görünüyorsa ya da sese ve ışığa tepkisi zayıf ya da tepki vermiyorsa

Bebeğiniz henüz yürümüyorsa, parmak uçlarında yürüyorsa veya topallıyorsa veya yürürken bir tarafa eğiliyorsa

Bebeğiniz oyun oynarken, eşyaları tutarken veya nesnelere erişirken sadece tek ellerini kullanıyor gibi görünüyorlarsa. Eğer bebeğiniz zaten çok fazla sağlak veya solaksa, yemek yerken ve işaret ederken bir ellerini diğerinden daha fazla kullanacaklardır. Fakat oyun oynarken her iki ellerini de eşit olarak kullanmalıdırlar

Oynarken iki nesneyi bir araya getiremiyorsa bir seferde tek bir nesneyle oynuyorsa

Eğer onlara bir kaşık verdiğinizde almıyorlarsa

Bir kaşık verdiğinizde almıyorsa

Kendi kendine besleyemiyorsa

Daha önce sahip olduğu becerileri kaybettiyse.(daha önce yürürken yürüyememe gibi)

Hiç gerçek kelime kullanmıyorsa

Duygulanma göstermiyorsa

Yazar: EK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir